| Autor |
Wiadomość |
|
Flora
|
 Wróżenie z kart
Wiele katolików uważa tarota za karty szatana (spotkałam się z książką o tarocie pod tytułem ,,biblia szatana,,) a więc może być w nich trochę prawdy ale przecież czy byłoby możliwe wywróżenie komuś przyszłości? Ostatnio dyskutowałam o tym z przyjaciółką i opowiedziała mi ona o swojej ciekawej teorii a mianowicie: wróżby z kart sprawdzają się poprzez auto sugestie . Jeżeli wywróży się nam że np. pomyślnie napiszemy test to prawdopodobieństwo tego że tak się stanie jest wysokie ponieważ wmówimy sobie że jeśli nam tak wywróżono to tak musi być. Według mnie ta teoria jest sensowna. A wy jakie macie zdania na temat wróżenia z kart? http://czary.pl/ <- a tu trochę wróżb jeśli ktoś chciałby się pobawić;]
Ostatnio edytowano 12 sty 2007, o 15:06 przez Flora, łącznie edytowano 1 raz
|
| 12 sty 2007, o 00:55 |
|
 |
|
MacroS
|
Najpierw trzeba zacząć od zwykłych kart wróżenie, a poooootem może kiedyś na tarota się bawić
_________________ [center]"Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach tam nie ma nic. Jestem tylko ja." F. Herbert[/center]
|
| 12 sty 2007, o 04:22 |
|
 |
|
irokez
|
kolejna lipa, we cyganki wrozace z kart za 20 zl tez wierzycie?? Flora napisał(a): Jeżeli wywróży się nam że np. pomyślnie napiszemy test to prawdopodobieństwo tego że tak się stanie jest wysokie ponieważ wmówimy sobie że jeśli nam tak wywróżono to tak musi być. nie wysokie tylko wyzsze, bo jesli ktos uwierzyto autosugestia rzeczywiscie tu moze pomoc Flora napisał(a): (spotkałam się z książką o tarocie pod tytułem ,,biblia szatana,,) a więc musi być w nich trochę prawdy dosc lewy argument, jakis dewota napisze ze tarot to narzedzie szatana wiec musi tam byc czesc prawdy?? a jak moherowe berety twierdzą ze polską rzadzą zydzi i masoni to w tym tez musi byc troche prawdy??
|
| 12 sty 2007, o 11:29 |
|
 |
|
Flora
|
miało być może [ze zmęczenia błąd;] mówiono na nie od dawna że są diabelskie itp. dla tego że podważały słowo kościoła, dla tego kapłani się tak ich bali:]
|
| 12 sty 2007, o 15:09 |
|
 |
|
irokez
|
hmm o tym nie slyszalem... jak karty tarrota podwazaly slowo kosciola??
|
| 12 sty 2007, o 16:09 |
|
 |
|
Flora
|
To nie słyszałeś o tym że w którymś tam wieku kościół zakazał stosowania tarota? A wyczytałam o tym w tej książce ,,biblia szatana,,. Może wycofał dla tego że w np. bali się że osoby przestaną wierzyć w Boga i zaczną wierzyć wyłącznie w przepowiednie...
|
| 12 sty 2007, o 16:34 |
|
 |
|
irokez
|
hmm nadal nie kojarze.... pewnie daltego byly zakazane bo bodajze mialy jakis zwiazek z kabalą... w kazdym razie tak mi sie kojarzy...
|
| 12 sty 2007, o 16:40 |
|
 |
|
MacroS
|
Bo to było wróżbienie - dzieło szatana blabla magia - dzieło szatana ładna panienka która nie chciała się przespać z gościem - czarownica
Inkwizycja była #^@%^#$@& Srki nie chciało mi się rozpisywać, ale chyba każdy zrozumie o co mi chodziło
_________________ [center]"Strach zabija duszę. Strach to mała śmierć, a wielkie unicestwienie. Stawię mu czoło. Niechaj przejdzie po mnie i przeze mnie. A kiedy przejdzie, obrócę oko swej jaźni na jego drogę. Którędy przeszedł strach tam nie ma nic. Jestem tylko ja." F. Herbert[/center]
|
| 12 sty 2007, o 16:45 |
|
 |
|
Nephesh
Administrator
|
Nie wiesz, że wróżenie jest zakazane przez Kościół? To wszystko moce szatana. Tak samo pierścień atlantów jest szatański, bo ma właściwości lecznicze, a tylko Chrystus może leczyć xDDDD
Cygani to oszuści. Jedyny typ ludzi (bo nie wiem jak to nazwać) którego nie toleruję.
|
| 12 sty 2007, o 18:29 |
|
 |
|
irokez
|
Cytuj: Cygani to oszuści. Jedyny typ ludzi (bo nie wiem jak to nazwać) którego nie toleruję. rasista ; ) ciekawe o czym jeszcze na tym forum uslysze ; ) RealSyco napisał(a): wróżenie jest zakazane przez Kościół? no tak, kosciol wiele zakazuje, ale zeby nazywac cos dzielem szatana to naprawde kosciol musi miec powazny powod....
|
| 12 sty 2007, o 19:15 |
|
 |
|
Flora
|
irokez napisał(a): le zeby nazywac cos dzielem szatana to naprawde kosciol musi miec powazny powod.... nie koniecznie musi mieć ważny powód... Ja pamiętam akcje z książką Harry Potter albo Władca pierścienia... Mój dziadek jest bardzo wierzący i usiłował mi te książki spalić bo w kościele mu mówili że tkwi w nich szatan 
|
| 13 sty 2007, o 15:17 |
|
 |
|
irokez
|
Flora napisał(a): nie koniecznie musi mieć ważny powód... Ja pamiętam akcje z książką Harry Potter albo Władca pierścienia... Mój dziadek jest bardzo wierzący i usiłował mi te książki spalić bo w kościele mu mówili że tkwi w nich szatan ja mowie o oficjalnym stanowisku kosciola, a ono czesto sie mocno rozni od tego co tam sobie proboszcz jednej parafii wymysli...
|
| 13 sty 2007, o 15:26 |
|
 |
|
Flora
|
ale to było na większą skale w jakiś katolickich szkołach palili też te książki:)
|
| 13 sty 2007, o 15:28 |
|
 |
|
Umbakrail
|
Z tego co się oreintuje Tarot był zakazany ponieważ kościół uważa, że nad wszystkim panuje Bóg a próba dowiedzenia się co stanie się w przyszłości podważa jego autorytet. Jeśli Bóg by chciał żebyśmy znali przyszłość to każdy mógł by ją przewidywać i nie wymagało by to specjalnych zdolności itp. A skoro Bóg nie dał nam tekiej władzy to ktoś posiadający taki talent musi być opętany. Że niby wszystko co nie pochodzi od Boga pochodzi od Szatana. Zresztą nie tylko Tarot. Umiejętność przewidywania przyszłości w jaki sposób by to nie było osiągane jest złe.
|
| 28 lut 2007, o 16:08 |
|
 |
|
Lucas
Energy Member
|
Cytuj: Z tego co się oreintuje Tarot był zakazany ponieważ kościół uważa, że nad wszystkim panuje Bóg a próba dowiedzenia się co stanie się w przyszłości podważa jego autorytet. Tarot był zakazany ponieważ Kościołowi tak było wygodniej  (ale to inny temat). Czytałem kiedyś bardzo fajną książkę o modlitwie (tytułu nie pamiętam...), odnosiła się do religii chrześcijańskiej. Był tam cały rozdzaiał nt. tarota zatytułowany "Modlitwa za pomocą talii kart". Muszę poszukać tej książeczki...
_________________ Oto dałem wam władzę stąpania po wężach i skorpionach, i po całej potędze przeciwnika, a nic wam nie zaszkodzi. [Łk 10, 19]
|
| 28 lut 2007, o 16:34 |
|
 |
|
Umbakrail
|
Przecież nie mówię, że to nie było dla wygody...Jak najbardziej się z tym zgadzam...A jak przypomnisz sobie tytuł tej książeczki to daj znać...
|
| 28 lut 2007, o 16:49 |
|
 |
|
*JOAN*
Energy Member
|
Kościół przede wszystkim nie uznaje tarota bo działa jak samospełniająca się przepowiednia. Ludzie słyszą pewne rzeczy i ich podświadomość sobie to ślicznie koduje. Dlatego Kościół chcąc uniknąć jakiś niepotrzebnych fascynacji tudzież przesladowań tarocistek, kiedy źle przepowiedzą przyszlość, po prostu tego zakazał. Z drugiej strony faktycznie, stanowisko Kościoła w sprawie przewidywania przyszłości jest określone: My, ludzie nie możemy tego czynić, gdyż taka moc ma jedynie Bóg. Nawet w wielu wierszach począwszy od starożytności aż do współczesności poeci przedstawiali motyw człowieka, który próbował przewidzieć przyszłość i Boga, który śmiał się z Jego niepowodzeń. "Chcesz rozśmieszyć Pana Boga? Powiedz mu o swoich przyszłych planach". Osobiście w tarota nie wierze, nigdy nie owy nie pociagał. Dziękuję. 
_________________ pa.
|
| 2 mar 2007, o 08:48 |
|
 |
|
Nephesh
Administrator
|
*JOAN* napisał(a): Kościół przede wszystkim nie uznaje tarota bo działa jak samospełniająca się przepowiednia. Ludzie słyszą pewne rzeczy i ich podświadomość sobie to ślicznie koduje. Dlatego Kościół chcąc uniknąć jakiś niepotrzebnych fascynacji tudzież przesladowań tarocistek, kiedy źle przepowiedzą przyszlość, po prostu tego zakazał. No tutaj mnie rozbawiłaś JOAN. Jasne, że Kościół wieki temu znał mechanizmy działania umysłu i programowania podświadomości...  Kościół bardziej kierował się jak największym ograniczeniem ludu, dzięki czemu mogli ich bardziej kontrolować. Poza tym tarot to magia, a magia to zuo. *JOAN* napisał(a): Osobiście w tarota nie wierze, nigdy nie owy nie pociagał. Zawsze dziwi mnie, jak człowiek siedzący w magii nie wierzy w jakąś jej dziedzinę  Tarot to po prostu jednen z wielu sposobów, w jaki twoja podświadomość przekazuje ci informacje. To ona wpływa na ułożenie kart i ich rozmieszczenie, a później ich interpretację. Mało tego, tarotem można nie tylko czytać przyszłość, ale i na nią wpływać. Świadomie układając karty w odpowiedni sposób można umieścić w podświadomości program, który będzie działał podobnie jak sigil, ale nie tyle metodą przemycenia informacji do podświadomości, co autosugestią. A zawsze powtarzam, że autosugestią można góry przenościć. ... Jak zaprogramuje się sobie zasady wróżenia z kapsli, to podświadomość będzie ci również i w ten sposób przekazywać informacje...
|
| 3 mar 2007, o 00:59 |
|
 |
|
MacroS
|
Moim zdaniem kościół "broniąc" przed prześladowaniem przez ludność wróżbitów, to jednocześnie sam prześladował, więc powiedzmy sobie wprost, że to jest tzw. paradoks, gdzie "ochrona" danych ludzi jest jedynie na pokaz po to by ich wytępić. Tarot ma wiele cech wspólnych z runami, lecz oczywiście są jakieś różnice. Tarota ogólnie bardziej używa się do wróżenia, a runy używa, się do wróżenia, oraz do "błogosławienia" przedmiotów lub ludzi. Co nie znaczy, że nie można do innych celów z ezoteryką ich używać 
|
| 4 mar 2007, o 18:21 |
|
 |
|
Dama Trefl
Energy Member
|
Nie ma czegoś takiego jak autosugestia w wróżbach,a zwłaszcza w tarocie. No chyba,że się nie znam,a stawiam karty od ponad 6 lat (z przerwami).
ps. Mogłabyś mi wytłumaczyć Floro/Fauno na czym to miałoby polegać?
_________________ Powstała z martwych...
Jestem jak Feniks odradzam się z popiołu.
|
| 10 maja 2007, o 19:58 |
|
 |
|